Amorțirea mâinilor – un semnal important că trebuie să mergeți la medic. 7 cauze.

Amorțeală. Insensibilitatea unei părți a corpului se numește amorțeală. Este adesea însoțită de senzații de arsură, înțepături sau furnicături. Starea de amorțeală se poate produce la nivelul unui singur nerv sau poate fi determinată de o scădere a fluxului sangvin într-o anumită parte a corpului.

Senzația de amorțeală este de obicei cauzată de afectarea, iritarea sau compresia nervilor. Poate fi afectat un singur nerv sau mai mulți. Afectarea unui disc intervertebral sau de la nivelul încheieturii mâini poate conduce la aceasta. Anumite boli, cum ar fi diabetul, pot de asemenea cauza amorțeală prin afectarea unor anumiți nervi din corp.

De obicei, nervii afectați sunt localizați la periferia corpului. Doar rareori amorțeala este cauzată de probleme la nivelul creierului sau coloanei vertebrale. Amorțeala este rareori asociată cu afecțiuni care pot pune viața în pericol, cum ar fi un infarct sau o tumoră.

Amorțeală. Cauze
a) amorțeală mâini

spondiloză cervicală
sindrom depresiv
insuficiență circulatorie
diabet

chimioterapie
intoxicație alcoolică
boli genetice

tumori cerebrale
accident vascular cerebral
parestezii (furnicături)

sindrom de canal carpian (afecțiune ce se manifestă la nivelul încheieturii mâinii, determinată de compresia nervului median la acest nivel; creează senzația de furnicături și amorțeală la nivelul palmei și al degetelor 1, 2 și 3, mai ales în timpul nopții)

sindromul Raynaud (o tulburare spontană a circulației periferice, localizată, de obicei, la nivelul membrelor superioare; se manifestă prin apariția, cu pauze, a unei contracturi la nivelul acestora și modificarea în timp a colorației pielii)

b) amorțeală picioare

lombosciatică
hernie de disc
sindrom depresiv

insuficiență circulatorie
varice
diabet
chimioterapie

intoxicație alcoolică
boli genetice
tumori cerebrale

accident vascular cerebral
parestezii
sindrom de canal carpian

sindromul Raynaud
c) amorțeală cap și ceafă

spondiloză cervicală
sindrom depresiv
insuficiență circulatorie cerebrală
diabet

chimioterapie
intoxicație alcoolică
boli genetice
tumori cerebrale

accident vascular cerebral
parestezii
sindrom de canal carpian

sindromul Raynaud
Amorțeală. Simptome
furnicături și insensibilitate trecătoare a unei părți a corpului
Tratament pentru amorțeală

Primul gest

investigații medicale, ce determină cauza apariției amorțelii
tratament adecvat al bolii de bază
Tratament clasic pentru amorțeală mâini
tonice cerebrale

antialgice
vasodilatatoare

tratament simptomatic pentru boala de bază
Tratament naturist pentru amorțeală mâini
Acupunctura

injecții subcutanate cu venin de albine în punctele dureroase sau în punctele de acupunctură
Unguente pe baza de venin de albine

fricționări seara, la culcare, timp de 7 zile, cu pauză de 10 zile; apoi se poate relua în acelasi ritm
Coada-racului

infuzie cu 1 lingură de plantă la 200 ml de apă clocotită, se infuzează 10 minute, se consumă 2 căni pe zi
Lemn dulce

infuzie cu 1 linguriță de rădăcini mărunțite la o cană de apă clocotită (200 ml), se beau 3 căni pe zi
Trifoi rosu

decoct din 2 lingurițe de flori, frunze și ramuri la 250 ml de apă, se fierbe 30 de minute, se beau 2 căni pe zi
Amestec de plante

decoct din 100 g amestec în părți egale: frasin (frunze), salcie (scoarță) și trifoi rosu (flori și frunze); se pune amestecul de plante în 5 l de apă, se fierbe 30 de minute, apoi se adaugă, nestrecurat, la apa din baie; se fac băi totale, în așa fel încât sa fie cuprinsă și zona cefei
Amestec de plante

rădăcină mărunțită de tătăneasă (aproximativ 100 g) și 100 g de fructe și ramuri de ienupăr se pun într-un vas de sticlă închis la culoare, se adaugă 400 ml de ulei de măsline și 3-4 rămurele de spânz, se lasă la macerat 10 zile, după care se strecoară și se folosește uleiul astfel obținut la masarea zonei cervicale a cefei.
Tratament naturist pentru amorțeală picioare
Acupunctură

injecții cu venin de albine pe punctele dureroase sau pe punctele de acupunctură
Reflexoterapie și masaj al spatelui

exceptând hernia de disc, la care masajul spatelui este contraindicat
Argilă

aplicații locale cu cataplasme de argilă: la 5 g de pulbere de argilă galbenă/roșie se adaugă apă plată pâna la obținerea unei paste ce se poate aplica direct pe zona dureroasă sau se poate întinde pe o fâșie de tifon care apoi se aplică pe zona dureroasă; în ambele situații, cataplasma este lăsată pe loc 30 de minute, după care se îndepartează și pielea se unge cu un ulei relaxant din sunătoare, lavandă și ienupăr;

Uleiul de ienupar se poate prepara în felul următor: se ia un recipient de 400 de ml și de culoare închisă; se umple jumătate cu flori de sunătoare și jumătate cu flori de levănțică; se pun și 50 de boabe de ienupăr; deasupra se toarnă ulei de măsline presat la rece, în așa fel încât tot amestecul să fie acoperit complet; se lasă la macerat 10-12 zile, se strecoară și se folosește fie după aplicarea compreselor cu argilă, fie la masajul spatelui.

Iarbă mare

decoct din 20 g de rădăcini la 200 ml de apă; se fierbe 20 de minute, se beau 4 linguri pe zi, în care se adaugă câte 15 picături de extract de mlădițe de salcie; se consumă după mese
Tratament naturist pentru amorțeală cap (sau ceafă)
Dacă principala cauză este spondiloza cervicală, se pot folosi metodele recomandate pentru amorțeala mâinii, la care putem adăuga:

Păducel

infuzie din 1 linguriță de flori la 250 ml de apă clocotită; se consumă 2 căni pe zi
Polen

se iau tablete sau 1 linguriță de polen granule în fiecare dimineață, timp de 20 zile pe lună
Amestec de miere și polen

macerat din 3 linguri de miere și o linguriță de polen; se lasă 3 zile la macerat și se consumă, în fiecare dimineață, câte 1 linguriță din această combinație, după ce s-a amestecat bine
Amestec de plante

Infuzie din frunze de roiniță – 10 g, flori de mușețel – 5 g, flori de soc – 5 g, fructe de fenicul – 5 g; 1 lingură de amestec se pune în 250 ml de apă clocotită, se lasă 10 minute la infuzat, poi se strecoară și se beau 2-3 căni pe zi, între mese.

Orice formă de amorțeală în general nu este gravă, dar este important ca medicul să primească informații cât mai detaliate cu privire la simptome pentru a putea stabili cauza pentru care apare starea de amorțeală. E posibil să fie nevoie de un set de analize extins pentru a confirma cauza înainte de a începe tratamentul potrivit.