O mamă a decis ca, doi ani, să nu cumpere nimic nou pentru familie

Într-o societate consumeristă, în care am ajuns să ne definim prin ceea ce (ne permitem să) cumpărăm, alegerea de a limita drastic cumpărăturile pare ciudată și anacronică. Nu și pentru Katie Musgrave, mamă a 3 copii, care a decis să demonstreze că se poate trăi și fără a cheltui sume impresionante.

În decembrie 2016, Katie Musgrave, o englezoaică de 34 de ani, a decis să nu mai cumpere nimic nou pentru familia ei, în afară de câteva produse indispensabile, precum alimentele și scutecele, menționeaza Adevarul.

Femeia a ales să reutilizeze hainele deja purtate sau jucăriile mai vechi și să-și facă majoritatea cumpărăturilor de pe eBay, unde se vând articole folosite, sau din magazinele de caritate, în care se găsesc lucruri donate, la preţuri modeste. Notabil este faptul că Musgrave a reușit să se ţină departe de vria shoppingului pentru al doilea an consecutiv, inclusiv în perioada Crăciunului, când cheltuielile clienţilor ating niveluri record.

„Copiii au făcut decoraţiuni pentru dormitoarele lor, lucruri care nu trebuie să coste mult ca să conteze”, a declarat femeia, menţionând că și problema cadourilor pentru cei 3 copii de 5 și 3 ani, respectiv de 11 luni, a fost soluţionată apelând la oferta de jucării a magazinelor second-hand. Membrii familiei au confecţionat propriile cadouri de Crăciun pentru prietenii lor.

Derapajele de la hotărârea de a nu cumpăra articole noi au fost extrem de puţine – o uniformă pentru fiica mai mare, la începerea școlii, sau o pereche de șosete, care au ajuns ca dar de Crăciun la soacra lui Musgrave.

Momentul în care femeia a decis că vrea să trăiască cheltuind mai puţin a fost acela în care a remarcat cât de scump poate fi să-ţi crești copiii, dar și că hainele și jucăriile achiziţionate pentru ei abia dacă sunt folosite înainte de a fi nevoie de altele.

Katie Musgrave crede că are o viaţă mai bună de când cheltuie mai puţin și chiar a lansat un proiect web, One Baby Owner, pentru a ajuta părinţii să vândă articole abia folosite care nu le mai sunt de folos copiilor.

În lista de cumpărături second-hand pe anul 2018 a familiei Musgrave se numără articole precum o casă de păpuși pentru aniversarea fiicei lor, două paturi twin, farfurii și scaune pentru bucătărie, perne, un covor sau un cuptor aproape nefolosit cumpărat de pe eBay, care i-a costat cu 400 de lire mai puţin decât unul nou.

Membrii familiei Musgrave nu sunt singurii care vorbesc despre satisfacţia unei vieţi în care mai puţin înseamnă mai mult. Bea Johnson, supranumită de către The New York Times „zeiţa vieţii fără deșeuri”, și-a rescris viaţa după regulile simplităţii, renunţând la o casă de 280 de metri pătraţi pentru una de două ori mai mică, reducându-și cheltuielile cu 40%, iar garderoba, la 15 articole, achiziţionate de pe piaţa second-hand. Johnsons susţine că această austeritate nu a diminuat calitatea vieţii familiei sale, dimpotrivă, reorientând-o spre „o viaţă bazată pe experienţe în loc de lucruri, pe a fi în loc de a avea”.